Quesadillas w wersji wegetariańskiej, z dużą ilością szpinaku. W sam raz na dość lekki, wakacyjny obiad czy pomysł na przekąskę na ogrodową imprezę. Polecamy!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- około 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka oliwy
- 400 g szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- pieprz
- opcjonalnie: jogurt naturalny + ząbki czosnku + sezam
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy sól i oliwę, w środku robimy wgłębienie, a następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Zarabiamy ciasto, wyrabiamy je kilka minut, a następnie owijamy w folię i odkładamy na około 10 minut.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy do niej szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy około 10 minut, na koniec dodajemy pokruszony ser feta, doprawiamy pieprzem, mieszamy.
Ciasto dzielimy na kilka części (parzystą ilość), każdą wałkujemy na cienki placek. Następnie na suchej patelni smażymy każdą po około 30 sekund z każdej strony. Na usmażone placki wykładamy farsz szpinakowy, przykrywamy drugim plackiem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na niej jeszcze raz podsmażamy placki (tym razem już nadziane). Podsmażamy około 3 minuty, zdejmujemy z patelni, kroimy na trójkąty i podajemy z ulubionym sosem (np. jogurtem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i uprażonym sezamem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz