8/22/2018
Kawowy deser z chia i owocami leśnymi
Druga połowa sierpnia właśnie przed nami - wakacje powoli chylą się ku końcowi, więc tym bardziej powinniśmy korzystać z każdej wolnej chwili na świeżym powietrzu. Poza spacerami, kąpielami w jeziorach czy innymi aktywnościami warto dodatkowo umilić sobie czas odrobiną słodyczy. Zwłaszcza taką, pełną sezonowych owoców. Warstwowy deser kawowy, z jogurtem naturalnym, nasionkami chia i owocami, który przygotowaliśmy dla Was razem z kawą Inka jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Zachęcamy więc do jego wypróbowania!
Składniki (na dwie porcje deseru):
⦁ około 2 szklanki jogurtu naturalnego
⦁ 1/2 szklanki nasion chia
⦁ 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna
⦁ około 70 ml gorącej wody
⦁ 1 szklanka malin
⦁ 1 szklanka jeżyn i borówek
⦁ 1 puszka bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego
⦁ 4 łyżeczki ksylitolu
Wykonanie:
Kawę Inka zalewamy gorącą wodą, studzimy. Następnie dodajemy ją do jogurtu naturalnego, wsypujemy nasionka chia i wszystko mieszamy. Odstawiamy na około 3-4 godziny, aby nasionka chia napęczniały.
Kilka malin i jeżyn odkładamy do dekoracji. Pozostałe miksujemy blenderem wraz z 2 łyżeczkami ksylitolu.
Mocno schłodzone mleko kokosowe ubijamy mikserem aż postanie z niego puszysta masa. Następnie dodajemy do niego 2 łyżeczki ksylitolu, mieszamy.
Do wysokich szklanek nakładamy warstwę zmiksowanych owoców, następnie warstwę kawową i ponownie cienką warstwę ze zmiksowanych owoców. Wierzch dekorujemy śmietanką z mleka kokosowego (możemy nałożyć ją łyżką, lub przełożyć do szprycy, aby uzyskać bardziej efektowny wygląd). Wierzch dodatkowo dekorujemy malinami i jeżynami.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Mega deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
UsuńKawowe desery są świetne pod każdą postacią :) Super przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania ;-)
UsuńCzy może Pani polecić jakiej firmy mleko kokosowe najlepiej używać?
UsuńPolecam zapoznać się z artykułem z zaprzyjaźnionego bloga: https://madameedith.com/przepis/mleko-kokosowe-jakie-wybrac/ :-)
Usuń