Cześć Kochani! Dziś mamy dla Was kolejny wpis z serii kawowych połączeń smakowych. Przedstawiamy Wam nową mieszankę kaw Starbucks Colombia Narino - to elegancka kawa z ziołowymi nutami i finiszem o smaku orzechów włoskich, unikalnym dla regionu Narino, w Kolumbii. Charakteryzuje się średnim stopniem palenia, jest zbalansowana, delikatna i bogata. Kusi głębokim smakiem i aromatem. Rewelacyjnie komponuje się z intensywnie czekoladowymi i orzechowymi smakami, dlatego my połączyliśmy ją z czekoladową tartą banoffee.
Samą kawę zaparzyliśmy w sposób podobny jak Verandę, czyli za pomocą dripa. I poniżej jeszcze raz instrukcja jak zaparzyć kawę w ten sposób:
Aby przygotować kawę z dripa, potrzebujemy:
- zmieloną porcję kawy - powinna być zmielona dość grubo (grubiej niż do kawiarki), przez "porcję" rozumie się 1g kawy na 15g wody
- gorącą (ale nie wrzącą! temp. powinna oscylować w granicach 90C) wodę w proporcji jak powyżej
- drip z papierowym filtrem oraz kubek, do którego będzie się przelewała kawa
- może Wam się przydać także stoper :-)
Mając wszystkie powyższe punkty możemy przystąpić do parzenia. Ustawiamy na kubku drip, wkładamy do niego papierowy filtr i przelewamy gorącą wodą (takie przelanie filtra prze dodaniem kawy jest bardzo istotne ponieważ po pierwsze rozgrzewamy urządzenie, a po drugie dzięki temu nasza kawa nie będzie miała papierowego posmaku). Następnie wsypujemy porcję kawy i przelewamy ją wodą, okrężnymi ruchami nalewając ją do urządzenia (polewając kawę, a nie ścianki filtra). Na początek wlewamy tylko trochę wody (tak by przykryć kawę) i czekamy około 30 sekund (w ten sposób drobinki kawy "otwierają się" i uwalniają swój smak. Proces parzenia powinien trwać około 3 minuty.
A poniżej przepis na tartę banoffee:
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatki:
- puszka krówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 3-4 banany
- sok z cytryny
- orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej ziarnka grochu. Wówczas wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na grubość około 1 cm. Wykładamy nim foremkę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, zapiekamy około 20-25 minut na złoty kolor, studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy, łączmy z krówką, wykładamy na spód ostudzonej tarty.
Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na tarcie, na czekaladowo-karmelowej warstwie.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz kakao, mieszamy. Wykładamy na banany, wyrównujemy masę. Na wierzchu kładziemy orzechy laskowe.
Świetny przepis :) I w sumie nie taki trudny. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie lubimy sobie utrudniać życia ;-) Dziękujemy za komentarz i zachęcamy do wypróbowania :-) Pozdrawiamy!
Usuń