2/02/2018

2/02/2018

Dutch baby - pieczony naleśnik z karobem i kremem karobowo-sezamowym



Lubicie naleśniki? My uwielbiamy! Zwłaszcza ten w wersji pieczonej, zwany "dutch baby". Dziś mamy dla Was jego nieco podrasowaną wersję: z dużą dawką karobu. Karob to gatunek drzewa rosnącego w regionie śródziemnomorskim, jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Sproszkowane strąki to właśnie karob. Wyglądem i nieco smakiem przypomina kakao, ale jest od niego o wiele słodszy. Musimy przyznać, że karob w proszku kiedyś niezbyt nam smakował, ale całkiem niedawno, dzięki uprzejmości sklepu BAKRA poznaliśmy też inne produkty karobowe i pokochaliśmy je bardzo! Zwłaszcza karob w postaci płynnej, konsystencją przypominającej miód oraz krem karobowo-sezamowy. Obydwa te produkty są w 100% naturalne, nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów, oleju palmowego, cukru czy soli. Wyprodukowane są  z naturalnych składników czyli: melasy z chleba świętojańskiego i sezamu (karob + tahini). Zachęcamy Was do zapoznania się z produktami dostępnymi na stronie sklepu BAKRA, na pewno znajdziecie tu coś dla siebie :-)
A poniżej nasz przepis na naleśnik:

Składniki:

Wykonanie:
Do miski wbijamy  jajko i rozbijamy je trzepaczką. Następnie dodajemy  do niego mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz karob w proszku oraz 2 łyżeczki karobu - melasy z chleba świętajańskiego. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tak przygotowaną masę wylewamy na wysmarowaną masłem patelnię lub inne okrągłe naczynie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i zapiekamy około 20 min. (naleśnik powinien narosnąć i stać się chrupki na zewnątrz).
Po upieczeniu naleśnik podajemy z kremem karobowo-sezamowym.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz