12/16/2017

12/16/2017

Ciasto karmelowe ze Snickersem






Składniki:

Ciasto:

  •  25 dag mąki pszennej
  •  5 dag mąki ziemniaczanej
  •  300 g masy krówkowej
  •  100 g masła
  •  5 jajek
  •  3 łyżki cukru
  •  sok z 1/2 cytryny
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  •  150 + 50 g masy krówkowej 
  •  1 batonik Snickers
  • szczypta soli


Wykonanie:
Masło wraz z 300 dag masy krówkowej podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż stworzą puszystą, jasną masę. Wówczas dodajemy do nich sok z cytryny, a następnie masę krówkową, miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, cynamon, a także proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie całość łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temp. 180C przez około 40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy przez kilka minut w foremce aby ciasto przestygło. Następnie przekrawamy je na pół.
Kremówkę ubijamy. Mascarpone mieszamy łopatką wraz z masą krówkową (150g), następnie stopniowo dodajemy do niego po łyżce kremówki, mieszamy delikatnie i nie za długo, do połączenia składników.
Wystudzone ciasto przekładamy kremem karmelowym. Wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową (50g), posypujemy solą. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki batonik Snickers.












2 komentarze: