Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 300 g masy krówkowej
- 100 g masła
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 150 + 50 g masy krówkowej
- 1 batonik Snickers
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło wraz z 300 dag masy krówkowej podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut, aż stworzą puszystą, jasną masę. Wówczas dodajemy do nich sok z cytryny, a następnie masę krówkową, miksujemy.
Następnie dodajemy przesiane przez sito mąki, cynamon, a także proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie całość łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą/kaszą manną lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temp. 180C przez około 40-45 minut. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy przez kilka minut w foremce aby ciasto przestygło. Następnie przekrawamy je na pół.
Kremówkę ubijamy. Mascarpone mieszamy łopatką wraz z masą krówkową (150g), następnie stopniowo dodajemy do niego po łyżce kremówki, mieszamy delikatnie i nie za długo, do połączenia składników.
Wystudzone ciasto przekładamy kremem karmelowym. Wierzch smarujemy pozostałą masą krówkową (50g), posypujemy solą. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki batonik Snickers.
Wygląda naprawdę przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy :-)
Usuń