Ten torcik przygotowaliśmy już jakiś
czas temu (kiedy za oknem złociły się i czerwieniły liście, a wszędzie dostępne
były figi). Niestety nie zdążyliśmy z publikacją, więc pokazujemy Wam go dziś -
może te kolorowe barwy rozweselą panującą wszędzie wokół listopadową szarość.
Figi (które teraz ciężej dostać) możecie zastąpić każdym innym ulubionym owocem,
a nawet je pominąć - i tak będzie smacznie :-)
Składniki (na foremkę o średnicy
18-20cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- około 200 g chałwy waniliowej
- na domowy karmel: 10 dag białego cukru, 4 dag masła, 60ml kremówki 30%
- dowolne, jesienne owoce do dekoracji (u nas figi)
- około 1 szklanka dowolnego ponczu (np. kawa, woda z miodem i cytryną, herbata)
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia,
mieszamy widelcem i odstawiamy na kilka minut.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż
cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do białek żółtka, mieszamy trzepaczką
lub łopatką. Następnie do masy z jajek przesiewamy mąkę oraz kakao, delikatnie
mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w
temp. 180C przez około 30 minut. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na cztery
blaty (UŁATWIENIE: można także podzielić surowe ciasto na dwie części i upiec oddzielnie każdą z nich, a następnie każdą przekroić na pół).
Przygotowujemy karmel. Cukier wsypujemy
do garnka z grubym dnem i rozkładamy go równomiernie na całej powierzchni. Na
średniej mocy palnika karmelizujemy cukier na złoty kolor (rzez około 15minut,
przy czym nie mieszamy cukru, gdy zacznie się roztapiać potrząsamy garnkiem,
aby cukier równomiernie się karmelizował, nie wolno nam także dopuścić aby
uzyskał zbyt ciemną barwę, gdyż spowoduje to gorzki posmak).
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.
Gdy cukier się skarmelizuje dodajemy do niego masło i energicznie mieszamy rózgą. Gdy masło się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia, powoli dodajemy śmietankę i ponownie energicznie mieszamy. (można dodać szczyptę soli do smaku). Studzimy.
Kremówkę ubijamy.
Do miski wkładamy serek mascarpone,
mieszamy. Następnie dodajemy do niego pokruszoną chałwę, mieszamy. Następnie
stopniowo dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy.
Blaty ciasta lekko nasączamy dowolnym ponczem (może być np. kawa, woda z
miodem i cytryną, herbata). Przekładamy je kremem chałwowym. Na wierzchu
układamy owoce (u nas pokrojone na ćwiartki figi). Wierzch polewamy strużkami
domowego karmelu (uwaga: karmel polewamy tuż przed podaniem ciasta, jeśli ciasto
polane postoi parę godzin jego wygląd stanie się mniej estetycz
Ciasto wygląda fenomenalnie, jak jakiś cud świata i nie żartuję teraz :)
OdpowiedzUsuńO ranyyy, jest nam niesamowicie miło, bardzo dziękujemy :-)
Usuń