Nie
wiem jak Wy, ale my uwielbiamy proste, domowe ciasta. Ucierane ciasto, puszyste
i pachnące, polane czekoladowym lukrem to coś, co absolutnie nas przekonuje.
Mamy dziś dla Was takie cudownie puszyste a zarazem lekko wilgotne ciasto
ucierane w formie babki. Jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość.
Polecamy :-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- około 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kostka miękkiego masła (200g)
- 200 g serka kremowego typu Almette
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
- orzeszki ziemne do posypania
- masło i bułka tarta do foremki
Wykonanie:
Masło
ucieramy mikserem (lub ręcznie) stopniowo dodając do niego cukier puder aż
powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas stopniowo dodajemy serek (cały czas
ucierając masę). Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując masę.
Na koniec dodajemy mąkę (przesianą), wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz
szczyptę soli. Całość mieszamy już łyżką/łopatką do momentu połączenia składników.
Ciasto
przekładamy do foremki na babkę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika (zimnego) ustawiamy temperaturę 170C i pieczemy około
60 minut (do suchego patyczka).
Po
upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki, lekko studzimy. Czekoladę rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub w
mikrofalówce) i polewamy nią babkę. Możemy dodatkowo posypać orzechami.
Piękna babeczka!
OdpowiedzUsuń;)
Dziękujemy :-)
Usuńuwielbiam babki :)
OdpowiedzUsuńMy teeeż ;-)
UsuńDziękujemy :-)
OdpowiedzUsuń