10/19/2017

10/19/2017

Puszysta babka ucierana z kremowym serkiem








Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy proste, domowe ciasta. Ucierane ciasto, puszyste i pachnące, polane czekoladowym lukrem to coś, co absolutnie nas przekonuje. Mamy dziś dla Was takie cudownie puszyste a zarazem lekko wilgotne ciasto ucierane w formie babki. Jest proste w wykonaniu i długo zachowuje świeżość. Polecamy :-)






Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kostka miękkiego masła (200g)
  • 200 g serka kremowego typu Almette
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g białej czekolady
  • orzeszki ziemne do posypania
  • masło i bułka tarta do foremki


Wykonanie:
Masło ucieramy mikserem (lub ręcznie) stopniowo dodając do niego cukier puder aż powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas stopniowo dodajemy serek (cały czas ucierając masę). Następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku, miksując masę. Na koniec dodajemy mąkę (przesianą), wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość mieszamy już łyżką/łopatką do momentu połączenia składników.
Ciasto przekładamy do foremki na babkę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika (zimnego) ustawiamy temperaturę 170C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki, lekko studzimy.  Czekoladę rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i polewamy nią babkę. Możemy dodatkowo posypać orzechami.









5 komentarzy: