Witajcie! Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami relacją z warsztatów z Pawłem Małeckim organizowanych przez Lidl Polska. Miały one na celu promocję słodkiej części dobrze już Wam znanej książki "Kuchnia Polska".
Szczegóły akcji, jak zdobyć książkę, znajdziecie TUTAJ.
Na warsztatach przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami (str. 22), piernik staropolski (str. 264) oraz oponki (str. 140).
Jako szczególni miłośnicy tego ostatniego przysmaku byliśmy szczerze zachwyceni :-) Mimo, że mamy swój przepis na oponki, ten z książki Pawła Małeckiego jest bardzo ciekawy ponieważ po pierwsze zawiera dodatek mąki pełnoziarnistej, a po drugie napowietrzamy w nim jajka, przez co oponki nie mają typowej, twardej skórki. Są wyjątkowo puszyste i przepyszne - koniecznie wypróbujcie ten przepis :-)
A poniżej klika zdjęć z warsztatów:
Zazdroszczę spotkania :) Już nie mogę się doczekać, kiedy uzbieram znaczki :D
OdpowiedzUsuńPrzepis na oponki bardzo mnie zaintrygował. Moje, domowe mają właśnie twardą skórkę i jestem ciekawa wersji Pawła:)
OdpowiedzUsuń