Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- około 600 ml konfitury śliwkowej
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
Wykonanie:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą,
żółtek, cukru pudru, cynamonu i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto,
po czym dzielimy je na dwie części: jedną wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, a
drugą na taki sam czas do zamrażalnika.
Cztery
białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 4 łyżki cukru,
ponownie ubijamy.
Schłodzone
ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wstawiamy ciasto
do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 8-10 minut. Po tym czasie
wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na ciasto konfiturę śliwkową, następnie pianę
z białek, na którą ścieramy na tarce o grubych oczkach część ciasta, którą
chłodziliśmy w zamrażalce.
Całość
ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C i zapiekamy około 35-40
minut. Po upieczeniu lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Pysznie się zapowiada :-) Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ślicznie :-)
UsuńWyglada oblednie! Iten sok z owocow...od razu mam ochote biec po lyzke do kuchni :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie też uwielbiamy ten sok z owoców :-) choć może nie wpływa on pozytywnie na walory estetyczne ciasta, to smak jest cudowny ;-)
UsuńWspaniale! Byłoby idealne zasiąść z kubkiem kawy i kawałkiem tego ciasta po mroźnym spacerze:)
OdpowiedzUsuńO taaaak! Zdecydowanie wiesz co dobre ;-)
UsuńCiasto jest pyszne, zniknęło w parę godzin. Dla mnie wypływające nadzienie to urok tego ciasta, dodaje mu domowego wyglądu :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych, udanych wypieków ;-)
Usuń