Składniki:
- 1 litr czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 3 goździki
- 2-3 laski kory cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
Wino przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie pozostałe składniki
(pomarańczę pokroić w plastry). Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie
przelewamy przez sito. Wino studzimy, a
następnie przelewamy do pojemnika, który wstawiamy do zamrażalki. Po około
30-40 minutach sprawdzamy - gdy wino jest lekko zamarznięte mieszamy je
widelcem, a następnie ponownie wkładamy do zamrażalki. Proces ten powtarzamy
jeszcze raz po kolejnych około 20 minutach. Wówczas wkładamy masę do zamrażarki
aż do całkowitego zamarznięcia na kilka godzin. Następnie za pomocą łyżki do
lodów nakładamy granitę do pucharków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz