12/20/2016

12/20/2016

Bezglutenowe ciasteczka dla Świętego Mikołaja



Te domowe ciasteczka na pewno niejednemu Łasuchowi przypadną do gustu. Są bardzo szybkie łatwe w przygotowaniu, a do tego są także zdrowe i  - co najważniejsze - przepyszne. Śmiało mogą je pałaszować także Ci, którzy wystrzegają się glutenu. Tak więc, na zdrowie! :-)




Składniki:
  • 200g  masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
  • 1 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • ok. 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 1/3 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 1/2 czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki rodzynek (wcześniej sparzonych)

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy "na puch" wraz z cukrem pudrem (powinna powstać jasna, lekka i puszysta masa) - najlepiej za pomocą miksera. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, tj. mąkę owsianą, płatki owsiane i jaglane, mąkę migdałową, orzeszki ziemne, posiekaną czekoladę, rodzynki, sodę i szczyptę soli. Łyżką bądź łopatką wyrabiamy ciasto (będzie dość zbite, można je także wyrobić dłońmi, ale należy to zrobić bardzo szybko, żeby pod wpływem ciepła masło nie zaczęło się rozpuszczać).
Masę wstawiamy do lodówki, żeby trochę się schłodziła (około 20minut). Następnie formujemy z ciasta mniej więcej równej wielkości kulki, które spłaszczamy, tworząc ciasteczka.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając ciasteczka w kilkucentymetrowych odległościach. Pieczemy w temp. 180C przez około 20minut - do zrumienienia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz