4/21/2016

4/21/2016

Ciasto kukurydziane z mrożonymi truskawkami i bakaliową kruszonką




Składniki (na około 10 babeczek):
  • 15 dag mąki pszennej
  • 15 dag polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 100ml mleka
  • około 60-70 dag mrożonych truskawek
na kruszonkę: 

  • około 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka lekko posiekanych orzechów - mieszanki (my użyliśmy orzeszków ziemnych, nerkowca oraz migdały)
  • około 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki mąki krupczatki

Wykonanie:
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, płatki owsiane, orzechy, rodzynki, cukier puder mieszamy ze sobą na stolnicy. Następnie dodajemy miękkie masło oraz miód, wyrabiamy rozcierając składniki w palcach tak, aby powstały grudki. Na kilka chwil wstawiamy do lodówki.
 
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. 
Ucieramy masło, cukier i żółtka do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy  przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, polentę, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy mrożone truskawki (jeszcze zamrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej).
Ciasto wykładamy  do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy kruszonkę bakaliową (jeśli zostanie nam kruszonki można ją zamrozić i wykorzystać przy wypieku następnego ciasta, lub zapiec ją z owocami w formie crumble - sprawdzi się idealnie).

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 45minut (aż się zrumieni). 

Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

 

9 komentarzy: