2/02/2016

2/02/2016

Puszysty sernik w sakiewkach z ciasta filo




Składniki:

Ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 
Masa serowa:



  • 1 kg sera białego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:

  • opakowanie ciasta filo
  • 2 łyżki masła (roztopionego)
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 


Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę wraz z masłem (lub przeciskamy przez praskę). Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim prostokątną blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10 minut.Po tym czasie wyjmujemy, wykładamy na ciasto masę serową i całość pieczemy około 50-60minut w temp. 180C. Gdy ciasto się zrumieni wyjmujemy je, studzimy. Gdy będzie już zimne, kroimy je na kwadraty. 
Ciasto filo rozwarstwiamy, każdy płat kroimy na kwadraty (w takiej ilości, ile wyszło nam kawałków sernika), na każdym z nich kładziemy kawałek sernika i zwijamy ciasto filo tworząc sakiewkę. Przekładamy na blaszkę, lekko skrapiamy rozpuszczonym masłem i ponownie zapiekamy w piekarniku przez około 10minut - aż filo się zrumieni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.






4 komentarze:

  1. Smaczny sernik i dodatkowa atrakcja w postaci ciasta filo:)pomysłowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, a jak artystycznie wygląda! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń