12/09/2015

12/09/2015

Domowy chleb na zakwasie, ze słonecznikiem



Skład:
  • 1kg mąki żytniej pytlowej
  • 1kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 150ml mleka
  • cukier
  • woda
  • oliwa
  • sól
  • ½  szklanki pestek słonecznika
 
Wykonanie:
Dzień pierwszy:
Zakwas:  300g mąki żytniej należy rozmieszać w ciepłej, przegotowanej wodzie, aż do uzyskania gęstej masy. Następnie do tej masy  dodajemy 10g rozkruszonych drożdży, mieszamy, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce. 
 
Dzień drugi:
Na drugi dzień dosypujemy dwie czubate łyżki mąki żytniej, mieszamy  i znowu odstawiamy. 
 
Dzień trzeci:
Kolejnego dnia należy powtórzyć powyższe czynności. 
 
Dzień czwarty:
Czwartego dnia wsypujemy  ½ kg mąki pszennej, czubatą łyżkę  soli, 20g rozkruszonych drożdży, 2 łyżeczki cukru, dolewamy łyżkę oliwy, pół szklanki ciepłego mleka, zasypując na końcu niewielką ilością mąki. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu (mniej więcej), wsypujemy stopniowo pozostałą mąkę żytnią (700g) i pszenną (450g), suszone pestki słonecznika. Wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą, przegotowaną wodę. Masa ciasta powinna być podobna do masy standardowego ciasta drożdżowego.Wyrabiam ciasto ręcznie około godzinę. Po tym czasie, gdy ciasto będzie wyrobione odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta, rozdzielamy je na dwie, trzy blachy, które wcześniej wysmarowaliśmy  tłuszczem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 50 minut).   
 
Wierzch chleba smarujemy roztopionym masłem,  opcjonalnie posypujemy suszonymi pestkami słonecznika. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i pieczemy 55minut. Po wyjęciu, pędzelkiem moczymy wodą skórkę ciasta. 
 

4 komentarze: