11/22/2015

11/22/2015

Orkiszowe naleśniki z twarożkiem, mango i granatem




Skład.
  • 350 g mąki orkiszowej
  • ok. 300ml wody gazowanej
  • ok. 300ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • szczypta soli


  • 30dag białego sera twarogowego
  • 3 łyżki cukru
  • opcjonalnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały owoc granatu
  • 1 dojrzałe mango

Zaczynamy.

 

Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy ser. Zmielony mieszamy z cukrem i - jeśli jest zbyt kruchy - z jogurtem naturalnym. 


Obieramy mango i kroimy go w kostkę. Z granatu wyjmujemy nasiona. 
Jeśli ktoś ma problem z obraniem tych owoców, polecamy filmiki instruktażowe niezastąpionego Jamie'go Oliver'a: GRANAT i MANGO
  Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy na małej ilości oleju (lub, jeśli mamy dobrą patelnię o nieprzywierającym dnie, smażymy bez oleju). Smarujemy serem, posypujemy wyłuskanymi ziarnami granatu i kosteczkami mango, dowolnie składamy.

5 komentarzy: