10/22/2015

10/22/2015

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką migdałową





Skład.
  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag mąki pełnoziarnistej (u nas żytnia)
  •  1/3 szklanki cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 3-4 dojrzałe brzoskwinie/ nektarynki
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach

Na kruszonkę: 
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 60 gram masła 

Wykonanie:

Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę orkiszową i dodajemy do niej mąkę pełnoziarnistą, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Brzoskwinie/nektarynki myjemy, kroimy na cząstki. Ze składników podanych na kruszonkę przygotowujemy ją - poprzez rozcieranie składników w palcach, do momentu aż powstaną "grudki".

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na wierzchu układamy owoce, posypujemy kruszonką, a następnie migdałami w płatkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40minut. 

11 komentarzy:

  1. Z kawalkiem takiego ciasta i kubkiem kawy polubie kazda jesien :) Nawet taka bez slonca za oknem, jak dzis...pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachwycająco! Szkoda tylko, że o brzoskwinie coraz trudniej. Jednak postaram się je zdobyć i robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - z brzoskwiniami powoli robi się problem - a ogromna szkoda, bo uwielbiamy brzoskwinie :-(

      Usuń
  3. Wspaniałe:) podoba mi się użycie mąki orkiszowej i żytniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe! :) Narobiłeś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A u mnie brzoskwiń już od września nie ma! :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaki rozmiar blaszki przy podanej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje wyroslo bardzo malo, a z pierkarnika wyszedl zakalec :/ zwykle mieszam troche ze zwykla pszenna maka i wtedy wychodzi. Ciekawa jestem czy cos zrobilam zle? zaczyn byl piekny, wyrobilam ciasto bardzo dobrze tez

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, ciężko nam powiedzieć, a jakiego typu przemiału mąki orkiszowej użyłaś? My używamy jasnej, tortowej (w sumie powinniśmy tę informację zamieścić w przepisie), może Twoja mąka była "zbyt pełnoziarnista" i stąd zakalec - bo było zbyt mokro i ciężko :-/

      Usuń