Skład
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag zimnego masła
- około 6 łyżek zimnej wody (może być z dodatkiem lodu, lub wcześniej schłodzona w lodówce)
- spora szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
- 6-7 nektarynek lub brzoskwiń
- 1 cytryna
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść brązowego cukru do posypania wierzchu
Wykonanie:
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy do nich sól, cukier (1 łyżeczkę) oraz masło, które siekamy nożem na bardzo drobne grudki. Następnie zagniatamy ciasto, dodając zimną wodę. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Nektarynki/ brzoskwinie dzielimy na mniejsze cząstki. Wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy (aby w tym czasie owoce puściły sok).
Foremkę do pieczenia smarujemy masłem (my użyliśmy formy do pieczenia tart). 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód blaszki oraz boki. Owoce odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wykładamy na ciasto. Pozostałą 1/3 ciasta także wałkujemy i przykrywamy nim wierzch ciasta (powinno wystawać poza średnicę blaszki). Zlepiamy je z bokami ciasta, a następnie zawijamy tworząc dekoracyjną fałdkę wokół. Na wierzchu nożem robimy nacięcie w kształcie krzyżyka. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy brązowym cukrem. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 230C przez 15 min, a potem zmniejszamy temp. do 200C i pieczemy jeszcze 30 – 40 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
za kawałek tego ciasta... oj, zrobiłabym wiele rzeczy, niekoniecznie przyzwoitych ;)
OdpowiedzUsuńa tak na poważnie, bombastyczne ciacho!
I obłędnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńMasz rację, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc bardziej chodziło mi o smak :-D ale.... ;-)
UsuńWłaśnie się piecze... Jestem ciekawa smaku :-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało ;-)
Usuń