Skład.
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kostka masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- około 2 szklanki świeżych jeżyn
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zaczynamy.
Mąki mieszamy ze sobą, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
Schłodzone
ciasto wałkujemy. Niewielką część zostawiamy a pozostałym wykładamy foremki do tarty (my użyliśmy dwóch mniejszych), nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Owoce
mieszamy wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną, przekładamy je do foremek, na ciasto. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki, które układamy na wierzchu tarty, tworząc plecionkę. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180C na około 35-40 minut (aż nabierze złotego
koloru).
Po
upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub zimno,
świetnie smakuje z gałką lodów bądź łyżką jogurtu naturalnego.
znakomita propozycja na deser!
OdpowiedzUsuńZ jeżynami? Dla mnie perfekto! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna! Z jeżynami chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie <3
OdpowiedzUsuń