8/21/2015

8/21/2015

Kurczak curry z zieloną pastą i fasolką szparagową




Skład (na 2 porcje)

  • filet z kurczaka
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 limonki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 nieduża dymka
  • oliwa z oliwek
  • zielona fasolka szparagowa
  • ryż


Zaczynamy.
Pozbywamy się błonek z kurczaka i kroimy go na cztery mniejsze fileciki.

Curry, kurkumę, sól, pieprz, sok z połówki limonki i 1 łyżkę oliwy mieszamy ze sobą po czym nacieramy powstałą marynatą kurczaka. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki (na minimum godzinę).
Następnie smażymy na patelni z dwóch stron na złoty kolor.

Pęczek pietruszki, sok z 1-1,5 limonki, obrane ząbki czosnku, dymkę, sól i pieprz do smaku miksujemy blenderem (masa nie musi być jednolita).

Ryż i fasolkę gotujemy (fasolkę najlepiej na parze), po czym wkładamy na talerzu. Wykładamy także usmażonego kurczaka, na którego przed podaniem wykładamy obfitą łyżkę zielonej pasty.


5 komentarzy: