8/05/2015

8/05/2015

Kasza jaglana z kurczakiem i dodatkami




Skład.
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka
  • czarne oliwki
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • szczypta czarnuszki (około 1 łyżeczki)

Zaczynamy.
Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, przykrywamy i odstawiamy na 15minut na bardzo małym ogniu aby kasza się  ugotowała (nie mieszamy jej w trakcie, aby nie zrobiła nam się papka). Po upływie tego czasu woda powinna odparować a w garnku pozostać nam  gotowa kasza.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni. Przekładamy do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy. Następnie dodajemy pokrojone oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, rukolę, czarnuszkę. Całość mieszamy. Opcjonalnie możemy doprawiać do smaku solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Będę musiała wypróbować :) Ostatnio właśnie wszyscy zachwycają się kaszą jaglaną i mam ochotę wypróbować na sobie, czy faktycznie jest w niej coś niezwykłego :P Ten przepis jest bardzo łatwy i wygląda smakowicie, więc mam dodatkową motywację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wręcz banalny:-) i szybki - chodziło o to żeby można było przygotować sobie takie jedzenie gdy nie mamy czasu na gotowanie, lub gdy nam się po prostu nie chce ;-D taki posiłek można np. zapakować w pudełeczko i wziąć jako obiad do pracy :-)
      a co do kaszy jaglanej - my też nie do końca byliśmy przekonani (złe wspomnienia z dzieciństwa :-D) ale jaglanka jest naprawdę smaczna - ma specyficzny smak, ale jest smaczna - szczególnie gdy połączymy ją z odpowiednimi dodatkami,
      życzymy smakowitego początku przyjaźni z kaszą jaglaną ;-)

      Usuń