Skład.
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 pierś z kurczaka
- sól, pieprz, papryka w proszku ostra i słodka
- czarne oliwki
- rukola
- pomidorki koktajlowe
- szczypta czarnuszki (około 1 łyżeczki)
Zaczynamy.
Kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy gorącą wodą. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wsypujemy kaszę, mieszamy kilka razy, przykrywamy i odstawiamy na 15minut na bardzo małym ogniu aby kasza się ugotowała (nie mieszamy jej w trakcie, aby nie zrobiła nam się papka). Po upływie tego czasu woda powinna odparować a w garnku pozostać nam gotowa kasza.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni. Przekładamy do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy. Następnie dodajemy pokrojone oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, rukolę, czarnuszkę. Całość mieszamy. Opcjonalnie możemy doprawiać do smaku solą i pieprzem.
Będę musiała wypróbować :) Ostatnio właśnie wszyscy zachwycają się kaszą jaglaną i mam ochotę wypróbować na sobie, czy faktycznie jest w niej coś niezwykłego :P Ten przepis jest bardzo łatwy i wygląda smakowicie, więc mam dodatkową motywację :)
OdpowiedzUsuńJest wręcz banalny:-) i szybki - chodziło o to żeby można było przygotować sobie takie jedzenie gdy nie mamy czasu na gotowanie, lub gdy nam się po prostu nie chce ;-D taki posiłek można np. zapakować w pudełeczko i wziąć jako obiad do pracy :-)
Usuńa co do kaszy jaglanej - my też nie do końca byliśmy przekonani (złe wspomnienia z dzieciństwa :-D) ale jaglanka jest naprawdę smaczna - ma specyficzny smak, ale jest smaczna - szczególnie gdy połączymy ją z odpowiednimi dodatkami,
życzymy smakowitego początku przyjaźni z kaszą jaglaną ;-)