Skład.
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 100ml mleka
- 1 1/2 szklanki pokrojonego w kawałki rabarbaru
- 200g chałwy waniliowej
- plus: 1/2 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru pudru, 60 gram schłodzonego masła - na kruszonkę
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Po wymieszaniu składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy rabarbar i pokrojoną na mniejsze kawałki chałwę, delikatnie mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę, podane składniki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy tak, aby powstała kruszonka; możemy to zrobić palcami bądź użyć widelca/ blendera.
Ciasto wylewamy do papierowych papilotek, wierzch posypujemy obficie kruszonką, układamy na blasze do muffinek i pieczemy w temp. 200C przez ok. 30 minut.
Śliczne muffinki :) Fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńCudowne muffiny, aż mi ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńRabarbar wręcz uwielbiam, więc z chęcią bym je pochłonęła;)
Mmmm chałwa i rabarbar - wspaniałe połączenie. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do tego ;-)
Usuń