3/23/2015

3/23/2015

Zapiekanka ziemniaczana z indykiem



Skład
  • 1 kg ziemniaków
  • 70 dag piersi z indyka/ można zastąpić kurczakiem
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany 18%
  • 3 łyżki oliwy
  • 15 dag sera żółtego startego na tarce o bardzo małych oczkach
  • majeranek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz


Zaczynamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przeze około 15minut (aż lekko zmiękną). Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do nich oliwę, majeranek i zioła prowansalskie (po około 1/2 łyżeczki) całość mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki, przesmażamy na patelni z dodatkiem soli pieprzu aż odparuje cała woda z pieczarek. 
Indyka/kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, paprykami w proszku i także przesmażamy na patelni.

Na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne wykładamy 2/3 ziemniaków. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą, a także kurczaka, przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków.

Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tartym serem żółtym, wylewamy na wierzch zapiekanki.
Całość pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180C.




10 komentarzy: