Skład
- 1 kg ziemniaków
- 70 dag piersi z indyka/ można zastąpić kurczakiem
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200ml śmietany 18%
- 3 łyżki oliwy
- 15 dag sera żółtego startego na tarce o bardzo małych oczkach
- majeranek, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Zaczynamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przeze około 15minut (aż lekko zmiękną). Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do nich oliwę, majeranek i zioła prowansalskie (po około 1/2 łyżeczki) całość mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę a pieczarki w plasterki, przesmażamy na patelni z dodatkiem soli pieprzu aż odparuje cała woda z pieczarek.
Indyka/kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy solą, pieprzem, paprykami w proszku i także przesmażamy na patelni.
Na wysmarowane olejem naczynie żaroodporne wykładamy 2/3 ziemniaków. Następnie wykładamy pieczarki z cebulą, a także kurczaka, przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków.
Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i tartym serem żółtym, wylewamy na wierzch zapiekanki.
Całość pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180C.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ;-P
Usuńświetna! jakie cudne zdjęcia! zapiekanki uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńApetyczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńZjadlabym...:) Najlepiej w tej chwili wlasnie :)
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na obiad ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcająco wygląda. Chętnie jedynie zamieniłabym indyka np. na kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńRobię właśnie ale trochę inaczej
OdpowiedzUsuńIndywidualne modyfikacje mile widziane ;-)
Usuń