3/19/2015

3/19/2015

Placki z białą czekoladą w polewie truskawkowej







Skład.
  • 1 szklanka mąki pszennej, typ 450
  • 1 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 10 truskawek (u nas mrożone)
  • 1 łyżka brązowego cukru

Zaczynamy.
Jogurt mieszamy z jajkiem za pomocą trzepaczki, przesiewamy do masy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 5-10minut. Następnie wrzucamy do środka 1/2 tabliczki posiekanej na dość duże kawałki czekolady. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy placuszki na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je jeden na drugim i studzimy.

Truskawki wrzucamy do garnka o grubym dnie i wraz z cukrem przesmażamy aż nabiorą konsystencji gęstego sosu (około 30minut).
Pozostałą tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Około połowę wylewamy na papier do pieczenia, równo rozsmarowujemy, kładziemy na deskę i wkładamy do lodówki aż stężeje.

Ostudzone placki polewamy połową rozpuszczonej czekolady, a następnie ostudzoną polewą truskawkową. Czekoladę z lodówki wyjmujemy i zdejmujemy ją z papieru za pomocą ostrego noża - powinny tworzyć się wióry, którymi przyozdabiamy wierzch placuszków.








9 komentarzy:

  1. Piękna wiosenna stylizacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie białej czekolady i truskawek bardzo lubię, więc na pewno takie placuszki by mi zasmakowały: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. jakby taki talerz stał obok mnie, to nie dotrwałby do zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale obłęd! Tak to ja mogę jadać na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń