3/17/2015

3/17/2015

Placki gryczane z papryczką chilli i sałatką paprykową z serem feta





Skład.

Na placuszki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • około 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 papryczka chilli
  • pęczek natki pietruszki

Na sałatkę:
  • po 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1/2 opakowania sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy



Zaczynamy.
Jogurt mieszamy z jajkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy do masy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki i papryczkę chilli drobno siekamy i dodajemy do masy, ponownie mieszamy. Odstawiamy na około 5-10minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.


Przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, rzodkiewkę i oliwki w plasterkach, pokrojonego w kostkę pomidora. Solimy i pieprzymy do smaku, wlewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy.

Usmażone placuszki wykładamy na talerz. Obok kładziemy garść sałatki, której wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę fetą.


6 komentarzy: