Skład.
Na placuszki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- około 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 papryczka chilli
- pęczek natki pietruszki
Na sałatkę:
- po 1/2 papryki czerwonej, zielonej, żółtej
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 pęczek rzodkiewki
- kilka czarnych oliwek
- 1 pomidor
- 1/2 opakowania sera feta
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Zaczynamy.
Jogurt mieszamy z jajkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy do masy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Natkę pietruszki i papryczkę chilli drobno siekamy i dodajemy do masy, ponownie mieszamy. Odstawiamy na około 5-10minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Przygotowujemy sałatkę. Sałatę rwiemy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, rzodkiewkę i oliwki w plasterkach, pokrojonego w kostkę pomidora. Solimy i pieprzymy do smaku, wlewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy.
Usmażone placuszki wykładamy na talerz. Obok kładziemy garść sałatki, której wierzch posypujemy pokrojoną w kostkę fetą.
Pięknie! Juz polubi-am, am Twój profil na FB;)
OdpowiedzUsuńMiło nam ;-)
Usuńpoproszę o taki zestaw na jutrzejsze śniadanie :D
OdpowiedzUsuńCo za smaki,co za kolory...wow!!!
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to dobre śniadanie, zdecydowanie: )
OdpowiedzUsuńhaha, zdecydowanie ;-)
Usuń