Skład.
Na
naleśniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej (można zamienić pszenną)
- ok. 2 szklanki mleka
- ok. 1 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
Na farsz:
- 400g mięsa mielonego dobrej jakości
- 1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (400g)
- 1 średnia cebula
- 50ml śmietany kremówki
- sól, pieprz ziołowy
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- 200ml jogurtu greckiego
- 8 ząbków czosnku
Zaczynamy
Przygotowujemy
ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę,
sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto
powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie smażymy
naleśniki.
Przygotowujemy farsz. Mięso
smażymy na patelni wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i czosnkiem (3
ząbki). Gdy mięso nabierze brązowego koloru dodajemy do niego szpinak i dusimy
całość aż woda ze szpinaku odparuje, a mięso stanie się miękkie. Dodajemy
wówczas na patelnię kremówkę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, a także wsypujemy ser żółty - mieszamy aby się połączył z całością.
Tak
przygotowanym farszem przekładamy naleśniki. Dowolnie zwijamy - możemy je
ponownie odsmażyć, ale nie jest to konieczne.
Przed podaniem polewamy wierzch sosem czosnkowym, który przygotowujemy z
jogurtu greckiego i pozostałego czosnku.
Pyszny obiad. Uwielbiam nalesniki w kazdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńMy także ;-)
UsuńWypróbuję:)
OdpowiedzUsuńJuż nie będziemy się powtarzać, że naleśniki w naszym wydaniu to raczej na słodko xD
OdpowiedzUsuńALE! Jeśli ktoś postawi taką wersję nam pod nos to również nie pogardzimy :P
Bardzo fajny farsz :) Uwielbiam szpinak, dlatego chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń