6/07/2021

6/07/2021

Dutch baby z jogurtem, truskawkami i malinami

Za oknem wreszcie iście wakacyjna pogoda, więc dziś stawiam na pyszne, letnie śniadanie, pełne koloru i truskawek. Pieczony naleśnik, z ulubionymi dodatkami - sprawdzi się zresztą idealnie także na deser. Bardzo, bardzo Wam polecam!

 

Składniki: 

  • 1/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • łyżka masła 
  • jogurt naturalny 
  • truskawki i maliny 
  • opcjonalnie cukier puder do oprószeniu wierzchu


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z ksylitolem, solą i proszkiem. Jajka ubijamy mikserem z mlekiem, wsypujemy mąkę, miksujemy 2-3 minuty. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę, całość od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 20 minut, aż naleśnik urośnie i ładnie się zrumieni.
Maliny (ja miałam mrożone) rozgniatamy i podgrzewamy w garnuszku aż powstanie z nich sos (można dodać trochę cukru, wg uznania). Upieczony naleśnik wyjmujemy, na wierzch kładziemy porcję jogurtu, sos malinowy, posypujemy truskawkami. 

 

 

2 komentarze:

  1. Szkoda, że nie podajesz proporcji składników w gramach. Szklanki są rożnej pojemności. Naleśniki zrobiłam ale nie mam pojęcia czy takie miały być. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za Twoją uwagę, w tym przepisie najważniejsze są proporcje, tj. aby użyć takiej samej ilości mleka do mąki (w sensie objętościowym)

      Usuń