Sierpień to miesiąc obfitujący w najlepsze, najsłodsze pomidory, dlatego warto je wykorzystywać do wszystkiego. Sosy do makaronów, domowe przetwory na zimę, czy jako dodatek do sałatek, kanapek itp. A ja mam dziś dla Was pomysł na śniadaniowe grzanki właśnie z pomidorami w roli głównej.
Składniki:
- kromki ulubionego pieczywa
- 200 g kremowego serka
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- pomidorki na gałązce/pomidorki koktajlowe
- ocet balsamiczny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym/ na blaszce. Posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210C, zapiekamy około 10 minut.
Na 3-4 minuty przed wyjęciem pomidorków do piekarnika wkładamy kromki pieczywa (można je dodatkowo skropić oliwą).
Serek mieszamy z jogurtem.
Grzanki układamy na talerzu. Smarujemy serkiem, na wierzchu kładziemy upieczone pomidorki, całość polewamy octem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz