Witajcie! Dziś zapraszam Was na kilka słów na temat "Portugalii do zjedzenia" czyli niezwykle interesującej, pachnącej i pysznej podróży do Portugalii.
Podstawowe informacje:
Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: BUCHMAN
Data wydania: 2 październik 2019
Oprawa: twarda
Ilość stron: 286
Cena: (okładkowa 69,90 zł)
Bartek Kieżun jest pasjonatem i specjalistą kuchni śródziemnomorskiej, dziennikarzem, blogerem kulinarnym, publicystą, którego artykuły można znaleźć w takich czasopismach jak „Kukbuk”,
„Podróże”, „Twój Styl” czy „Magazyn Wino”. To także niezwykle miły i
sympatyczny człowiek z ogromną wiedzą na temat kulinariów, którą potrafi
w zabawny i niezwykle interesujący sposób przekazywać innym. Mogłam
się o tym wielokrotnie przekonać uczestnicząc w jego wykładach, które
prowadzi w Centrum Interpretacji Zabytku (instytucja działająca z
ramienia Muzeum Warszawy). Jeśli jesteście z Warszawy lub okolic polecam
Wam serdecznie zapoznać się z tym cyklem. "Portugalia do zjedzenia" to
druga książka Autora, jestem szczęśliwą posiadaczką także nagrodzonej
polską Nagrodą Magellana 2018 "Italii do zjedzenia", więc odkąd
dowiedziałam się o planowanym wydaniu “Portugalii...” szczerze nie
mogłam się doczekać i nie zawiodłam się 😊
"Portugalia
do zjedzenia" to rodzaj książki “idealnie skonstruowanej” dla każdego
miłośnika kulinariów, bo zawiera w sobie dokładnie wszystko, co powinna:
jest piękne wydanie, są ciekawe przepisy i jest coś, za co uwielbiam
książki kulinarne, a niestety ten element rzadko się w nich pojawia, tj.
dodatkowe informacje o kraju i regionie, ciekawostki historyczne itp.
Dla mnie takie opisy stanowią ogromną wartość dodaną, inspirują,
rozbudzają ciekawość i apetyt i zachęcają do dalszych, własnych
eksploracji. I to wszystko właśnie zawiera w sobie “Portugalia do
zjedzenia”. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak czytać, gotować, smakować i
oddam się temu z ogromną przyjemnością 😊
Ocena (w skali 1-10)
·
wykorzystanie przepisów w praktyce: 10 (nieskomplikowane, jasne opisy
przygotowania potraw; zastosowanie się do receptury i wytycznych autora
umożliwia przygotowanie potrawy dokładnie takiej, jak na prezentowanych zdjęciach)
·
funkcjonalność przepisów: 9 (bardzo sporadycznie, ale pojawiają się
składniki raczej trudnodostępne, np. portugalskie odmiany wędlin)
· unikalność/ nieszablonowość przepisów: 10 (tradycyjne przepisy kuchni portugalskiej)
· spójność treści: 10
· fotografie: 8
·
wydanie: 10 (twarda oprawa, duży format, piękna okładka z
charakterystycznym motywem portugalskich kafelków, mapa Portugalii z
zaznaczonymi regionami)
· cena: 8 (dość droga cena okładkowa, ale jest to uzasadnione: duży format, twarda oprawa, mnóstwo kolorowych zdjęć)
dodatkowe atuty: ogromną wartość stanowią dodatkowe informacje dotyczące historii i tradycji danego regionu, oraz spostrzeżenia i wspomnienia z podróży Autora
Podsumowując:
piękna wizualnie książka, zawierająca mnóstwo smakowitych, tradycyjnych
portugalskich przepisów, okraszona garścią anegdot i ciekawostek
historycznych, opowiedzianych w sposób lekki, ciekawy i z ogromnym
poczuciem humoru. Polecam każdemu, kto interesuje się Portugalią i tym
regionem świata oraz każdemu miłośnikowi kulinariów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz