10/10/2019

10/10/2019

Bartek Kieżun "Portugalia do zjedzenia" - recenzja książki



Witajcie! Dziś zapraszam Was na kilka słów na temat "Portugalii do zjedzenia" czyli niezwykle interesującej, pachnącej i pysznej podróży do Portugalii. 


Podstawowe informacje:
Autor: Bartek Kieżun
Wydawnictwo: BUCHMAN
Data wydania: 2 październik 2019
Oprawa: twarda
Ilość stron:
286
Cena: (okładkowa 69,90 zł) 





Bartek Kieżun jest pasjonatem i specjalistą kuchni śródziemnomorskiej, dziennikarzem, blogerem kulinarnym, publicystą, którego artykuły można znaleźć w takich czasopismach jak „Kukbuk”, „Podróże”, „Twój Styl” czy „Magazyn Wino”. To także niezwykle miły i sympatyczny człowiek z ogromną wiedzą na temat kulinariów, którą potrafi w zabawny i niezwykle interesujący sposób przekazywać innym. Mogłam się o tym wielokrotnie przekonać uczestnicząc w jego wykładach, które prowadzi w Centrum Interpretacji Zabytku (instytucja działająca z ramienia Muzeum Warszawy). Jeśli jesteście z Warszawy lub okolic polecam Wam serdecznie zapoznać się z tym cyklem. "Portugalia do zjedzenia" to druga książka Autora, jestem szczęśliwą posiadaczką także nagrodzonej polską Nagrodą Magellana 2018 "Italii do zjedzenia", więc odkąd dowiedziałam się o planowanym wydaniu “Portugalii...” szczerze nie mogłam się doczekać i nie zawiodłam się 😊  



"Portugalia do zjedzenia" to rodzaj książki “idealnie skonstruowanej” dla każdego miłośnika kulinariów, bo zawiera w sobie dokładnie wszystko, co powinna: jest piękne wydanie, są ciekawe przepisy i jest coś, za co uwielbiam książki kulinarne, a niestety ten element rzadko się w nich pojawia, tj. dodatkowe informacje o kraju i regionie, ciekawostki historyczne itp. Dla mnie takie opisy stanowią ogromną wartość dodaną, inspirują, rozbudzają ciekawość i apetyt i zachęcają do dalszych, własnych eksploracji. I to wszystko właśnie zawiera w sobie “Portugalia do zjedzenia”. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak czytać, gotować, smakować i oddam się temu z ogromną przyjemnością 😊  
 
 

Ocena (w skali 1-10) 
·       wykorzystanie przepisów w praktyce: 10 (nieskomplikowane, jasne opisy przygotowania potraw; zastosowanie się do receptury i wytycznych autora umożliwia przygotowanie potrawy dokładnie takiej,  jak na prezentowanych zdjęciach) 
·       funkcjonalność przepisów: 9 (bardzo sporadycznie, ale pojawiają się składniki raczej trudnodostępne, np. portugalskie odmiany wędlin) 
·       unikalność/ nieszablonowość przepisów: 10 (tradycyjne przepisy kuchni portugalskiej) 
·       spójność treści: 10 
·       fotografie: 8 
·       wydanie: 10 (twarda oprawa, duży format, piękna okładka z charakterystycznym motywem portugalskich kafelków, mapa Portugalii z zaznaczonymi regionami) 

·       cena: 8 (dość droga cena okładkowa, ale jest to uzasadnione: duży format, twarda oprawa, mnóstwo kolorowych zdjęć) 
 
dodatkowe atuty: ogromną wartość stanowią dodatkowe informacje dotyczące historii i tradycji danego regionu, oraz spostrzeżenia i wspomnienia z podróży Autora




Podsumowując: piękna wizualnie książka, zawierająca mnóstwo smakowitych, tradycyjnych portugalskich przepisów, okraszona garścią anegdot i ciekawostek historycznych, opowiedzianych w sposób lekki, ciekawy i z ogromnym poczuciem humoru.  Polecam każdemu, kto interesuje się Portugalią i tym regionem świata oraz każdemu miłośnikowi kulinariów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz