4/17/2019

4/17/2019

Mini babeczki drożdżowe z różowym lukrem




Dziś przed Wami urocze mini babeczki z różowym lukrem. Zamiast tradycyjnej dużej baby na świątecznym stole możecie przygotować także jej mniejsze wersje. Na pewno świetnie się sprawdzą zarówno w roli dekoracji, jak też pysznego smakołyku, chociażby dla dzieci, oraz do koszyczka wielkanocnego.
 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g masła (roztopionego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki pasty waniliowej (lub miąższ z laski wanilii)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z buraków (lub ciemnego soku wiśniowego)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: rodzynki, bakalie

Wykonanie:
Do drożdży dodajemy łyżkę cukru, 1/3 szklanki ciepłego mleka, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.
Mąkę przesiewamy. Robimy wgłębienie w środku, dodajemy cukier,  sól, wanilię  oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wbijamy jajko, dolewamy pozostałe mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Gdy składniki się połączą, dolewamy masło. Całość wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie "odchodzić od rąk". Jeśli używacie  bakalii, dodajecie je w tym momencie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do foremek (ja używałam silikonowych, więc nie było konieczności ich natłuszczania, ale jeśli używacie np. metalowych posmarujcie je masłem i posypcie np. bułką tartą, mąką itp. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut, aby wyrosły.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 minut (na złoty kolor). Po wyjęciu z piekarnika studzimy.
Cukier puder łączymy z sokiem z buraków/wiśni, mieszamy. Gotowym lukrem polewamy upieczone babeczki. Wierzch można dodatkowo udekorować np. płatkami kokosa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz