6/26/2018
"Bubble coffee" z kawą Inka
Rozpoczęło się lato, za oknem piękna pogoda i wysokie temperatury, który sprawiają, że bardzo często mamy ochotę na łyk orzeźwienia, pysznym schłodzonym napojem. Dziś, razem z kawą Inka przygotowaliśmy dla Was pomysł na taki właśnie napój. Mrożona kawa w stylu dobrze znanej bubble tea - z dodatkiem kuleczek tapioki. Nie tylko świetnie smakuje i orzeźwia, ale także efektownie wygląda. Polecamy!
Składniki:
⦁ 4 łyżeczki kawy Inka klasyczna
⦁ 200 ml gorącej wody
⦁ 200 ml mleka roślinnego
⦁ 1/2 szklanki tapioki (najlepiej ciemnej, ale można także użyć białej)
⦁ kostki lodu
⦁ opcjonalnie: miód
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy około 2 szklanki wody, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej tapiokę. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 40 minut (w zależności od wielkości kuleczek tapioki, jakimi dysponujecie). Tapioka powinna się gotować do momentu, aż stanie się szklista. Wówczas odcedzamy ją.
Kawę Inka zalewamy gorącą wodą. Możemy dodać do niej miód.
Do wysokich szklanek wsypujemy tapiokę (ilość według uznania), następnie wrzucamy kostki lodu, zalewamy kawą Inka, a na koniec dolewamy mleko.
AUTOR:
Picante Jalapeno
Bardzo oryginalne :) Na pewno musi dobrze smakować
OdpowiedzUsuńKawa mrożona to zdecydowanie trafiony pomysł o tej porze roku ;-)
UsuńUwielbiam kawę, ale na klasyczną jest nieco za gorąco. Kawa mrożona w letnie dni jest idealna!
OdpowiedzUsuńZgadzamy się w 100%! :-)
UsuńKawa wygląda znakomicie a jestem wielkim fanem picia kawy :) chodź uwielbiam pić klasyczną czarną kawę :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiej kawy, czuje że będzie wyśmienita :D
OdpowiedzUsuńPolecam! :-)
Usuń