1/29/2016

1/29/2016

Razowa pizza cztery sery ze szpinakiem



Składniki:

Ciasto:
  • 20 dag mąki razowej pszennej, typ 2000
  • 10 dag mąki razowej żytniej
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 1 opakowanie sera camembert
  • około 200g sera pleśniowego typu blue
  • około 200g sera feta
  • 1 nieduża cebula
  • około 400g mrożonego szpinaku


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do wymieszanych mąk, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i dokładnie mieszamy.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który smarujemy sosem i wykładamy na niego kolejno składniki: pokrojoną w piórka cebulę, następnie podgrzany wcześniej w garnuszku i doprawiony solą i pieprzem szpinak, oraz sery: fetę i ser typu blue kruszymy, camemberta kroimy w plastry.
 
Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200C piekarnika i pieczemy przez ok. 25minut. Około 5 minut przed upieczeniem wyjmujemy pizzę z piekarnika i układamy na niej kulki mozzarelli, wstawiamy ponownie - gdy się rozpuszczą pizza jest gotowa.
 
 
 

3 komentarze: