12/13/2019

12/13/2019

Zimowa kawa piernikowa z piankami marshmallow




Nic tak nie umila jesiennego/zimowego popołudnia jak kubek ciepłego napoju. Dlatego też mam dla Was pomysł na pyszną kawę, która w zasadzie sama w sobie może być deserem. Aromatyczna, słodka i z piernikową nutą. Skusicie się :-)?

 Składniki:

  • 1 porcja espresso (może być także kawa zbożowa, a nawet kakao)
  • około 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (sprawdźcie, skład, aby nie zawierała mąki!)
  • pianki marshmallow
  • kakao do posypania
  • opcjonalnie: miód

Wykonanie:
Espresso mieszamy z przyprawą do piernika i cynamonem (oraz miodem, jesli chcecie bardzo słodką wersję). Wlewamy do filiżanki.
Mleko spienić (za pomocą dyszy w ekspresie lub zagotować i spienić mechanicznym spieniaczem do mleka). Pianka powinna być gładka, bez większych "bąbli" powietrza. 

Przelewamy spienione mleko do szklanki/filiżanki z kawą. Na wierzchu układamy pianki marshmallow, oprószamy kakao. Zamiast pianek można użyć też pokruszonych pierniczków.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza