3/08/2019

3/08/2019

Bezglutenowe gofry kakaowe z serkiem wiejskim




Coś, co lubią i dzieci i dorośli. Idealne na deser, śniadanie, przekąskę. Do zabrania w drogę i rozkoszowania się przy rodzinnym stole. Gofry. Dziś w wersji bezglutenowej, z kakao. Smacznego!

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao bezglutenowego lub karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki: serek wiejski, miód, winogrono, grejpfrut, orzechy włoskie

Wykonanie:
Mąki mieszamy z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, mleko, olej i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcje ciasta, po czym pieczemy gofry.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.






6 komentarzy:

  1. Gofry zawsze wspaniałym pomysłem na słodką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! czy gofry udadzą sie w silikonowej gofrownicy pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, prawdę mówiąc nigdy nie używałam takiej foremki, więc trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. Ciasto bezglutenowe jest dość specyficzne, wymaga wysokiej temperatury/mocy opiekacza żeby gofry się udały, raczej nie ryzykowałabym jego przygotowania w inny sposób. Ale jeśli będzie Pani próbowała, będę wdzięczna za podzielenie się opinią, czy się udało :-) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Witam :) można wiedzieć, jakiej gofrownicy używasz? Planuję zakup a nie wiem, na którą się zdecydować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :-) nie używam gofrownicy żadnej wiodącej marki, od jakichś 3 lat mam gofrownicę marki MPM (kupiona na Allegro) o mocy 1400W (moc jest bardzo ważna!) i polecam ją bardzo. Radzi sobie nawet z trudnym ciastem bezglutenowym, gofry nie są ciągnące, wypieka je bardzo dobrze.

      Usuń