2/03/2016

2/03/2016

Muffiny kawowo-czekoladowe





Składniki:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 300ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu o dowolnym smaku (lub marmolady)
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (min.70% kakao)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kawy zaparzonej w 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka (stopniowo, po jednym), cynamon, sodę i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem, zaparzoną kawę (przelewamy przez sitko, aby usunąć fusy) oraz pokrojone na dość spore kawałki 2 czekolady i ponownie wszystko mieszamy.
Foremkę do muffin wykładamy papilotkami, każdą napełniamy ciastem. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30-40minut (sprawdzamy patyczkiem).
 
 
 

7 komentarzy: