11/20/2014

11/20/2014

Czekoladowy omlet z sosem jagodowym






Skład (na 1 porcję)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 kostki czekolady deserowej
  • 3 łyżki jagód (my użyliśmy mrożonych)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie do białek dodajemy żóltka, mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy przesianą przez sitko mąkę, kakao i pokrojoną w drobne kawałeczki czekoladę. Całość delikatnie mieszamy. Omlet smażymy na patelni, na maśle, pod przykryciem, z obydwu stron.
Jagody rozmrażamy, mieszamy ze śmietaną i cukrem pudrem. Usmażony omlet składamy na pół i wewnątrz smarujemy sosem, wierzch posypujemy cukrem pudrem.




4 komentarze: