8/24/2014

8/24/2014

Bezowe gniazdka z borówkami



Skład (na około 12 sztuk)
  • 4 białka 
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opakowanie borówek (około 250g)


Zaczynamy.
Białka ubijamy na pianę, a gdy będzie już sztywna stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cukier się wyczerpie ubijamy jeszcze chwilę (piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę.

Masę przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy gniazdka na blaszkę wyłożoną papierem (gniazdka powinny mieć w środku wgłębienie).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 120C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy jeszcze przez 45 minut.

Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Ostudzone bezy szprycujemy bitą śmietaną, na wierzch układamy borówki.




9 komentarzy: