6/05/2014

6/05/2014

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem




Skład.
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

  • 400 ml mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 3 łyżki cukru 
  • kilka gałązek rabarbaru (w zależności od wielkości blaszki)
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru 
 
Zaczynamy.
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na około 1godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Robimy widelcem nakłucia na powierzchni. Wstawiamy do piekarnika (200C) na 15minut.
W tym czasie przygotowujemy budyń. Pół szklanki mleka odlewamy i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, gdy zacznie wrzeć wlewamy do niego rozprowadzony mlekiem proszek. Gotujemy chwilę. Odstawiamy.
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki o szerokości blaszki, w której przygotowujemy ciasto. Następnie wkładamy go do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem cukru, gotujemy max. 3-4 minuty! Odsączamy z zalewy.
Na podpieczony spód wykładamy budyń (może być ciepły) a na nim układamy rabarbar.Całość zapiekamy jeszcze około pół godziny w temp. 190C.



Rabarbalove

5 komentarzy: