7/12/2014

7/12/2014

Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami




Skład.

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 5 szparagów zielonych
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 dag tartego żółtego sera 
  • 5 dag masła

Zaczynamy.

Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w maszynce (lub przeciskamy przez praskę).
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykładamy na nią ziemniaki, wbijamy jajko, dodajemy  szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na kawałki. Z każdego z nich formujemy długie wałki grubości palca i tniemy je na kluski długości ok. 3 cm. Każdą kluskę zgniatamy widelcem z dwóch stron, aby zrobiła się karbowana. Tak przygotowane kluseczki gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy po wypłynięciu.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy do 5 minut.  Wyjmujemy, odcedzamy i tniemy na kawałki.
Ugotowane gnocchi przesypujemy do miski, dodajemy szparagi pokrojone, suszone pomidory i mieszamy. Całość wkładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut (temp. 180C).



3 komentarze:

  1. Wspaniałe zdjęcia, a gnocchi musiało być przepyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gnocchi pod każdą postacią... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sposób na podanie gnocchi, jak dla mnie same pyszne składniki.

    OdpowiedzUsuń